Martor la accident montan

Informații

Pentru că în ultimii ani înregistrăm o creștere îngrijorător de mare de a numărului de accidente pe munte va prezintă câteva măsuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un incident soldat cu victime, accidentate sau cu starea de sănătate afectată:

1. Nu intrați în panică.

2. Protejați victima prin marcarea locului accidentului, dacă acesta se află în pe un traseu pe care se coboară în viteză cu schiurile, bicicletă sau vehicule offroad, prin amplasarea unui marcaj vizual în formă de „X”, amplasat în amonte, la distanță suficientă cât să poată avertiza coboratorii despre accident.

3. Anunțați echipa Salvamont prin apel telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).

4. Nu mișcăți persoană accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influență directă a unui factor de risc care îi pune viață în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezintă dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat că având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți „binevoitorilor” sau „salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, taras, în spate sau cu mijloace improvizate victima.

5. Dacă victima este inconștiență, deschideți-i căile aeriene (această se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche ; !!! nu „basculati” spre spate capul victimei !!! ) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mișcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut;
Atenție, datorită pericolului infestarii cu Covid 19 rămâne la latitudinea Dumneavoastră dacă decideți să va expuneți riscului infestarii și, faceți sau nu, respirație gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 compresii toracice – ventilații. Folosiți telefonul pe speaker, pentru a avea mâinile libere și urmați indicațiile primite din dispeceratul medical!

6. Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie (de preferință cu comprese sterile, dacă aveți la îndemână). Dacă hemoragia este abundență și nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii (anunțați dispeceratul medical despre acest lucru). Evitați să intrați în contact direct cu sângele pacientului!

7. Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.

8. Protejați termic persoană accidentată (acoperire cu haine, sac de dormit, folie „Sirius” ), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștientă, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

9. Pe toată perioada acordării primului ajutor purtați masca de protecție individuală, după contactul cu victima spălați-va din abundență pe mâini cu o substanță dezinfectantă sau cu apă și săpun.

Nu uitați, echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețîn competență legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale sau traumatice.

Apelați cu încredere la prietenii Dumneavoastră de nădejde de pe cărările munților – SALVAMONT România!

Scroll to Top