Alimentatia si hidratarea
- Acasă
- Alimentatia si hidratarea
Informații
Cantitatea de alimente se va calcula în funcție de lungimea și de dificultatea traseului. Sunt de preferat alimentele care nu se deteriorează la temperaturi ridicate, cu un conținut redus de sare (pentru a nu provoca sete).
Hrana consumată pe munte într-o tură de o zi trebuie gândită în contextul mesei de dimineață. Ideal ar fi că micul dejun să asigure necesarul de energie pentru prima parte a zilei, fără însă se se creeze o senzație de încărcare și sățietate. Este contraindicat că imediat după masă sa se plece în drumeții, pe zone care necesită efort susținut.
Masa principală pe munte se va consuma, de preferință, după terminarea unui efort susținut (dar nu chiar imediat), iar în timpul efortului se vor consuma alimente hiperenergetice (batoane energetice, ciocolată, fructe confiate, smochine, curmale, etc).
Cantitatea de lichid se va calcula în funcție de necesarul fiecăruia și temperatura ambientală, la care se va adăuga o rezervă, dar nu mai puțin de 2 L.
Se vor evita băuturile alcoolice și cele carbogazoase. Hidratați- vă corespunzător și iarna chiar dacă temperatura de afară este scăzută. Prin transpirația rezultată în urmă faptului că în astfel de perioade îmbrăcămintea este groasă, se pierde o cantitate importantă de lichide care trebuie înlocuită.
Pe perioada sezonului rece, este preferabil de înlocuit, măcar o parte din lichidele de hidratare, cu băuturi calde, păstrate în termos. Trebuie luat în considerare faptul, că pentru hidratarea cu apă rezultată din topirea zăpezii, este necesar un aport suplimentar de săruri minerale, deoarece în acest caz ele lipsesc.
Informați-vă asupra surselor de apă de pe traseu (izvoare, cabane).
Trebuie luat în considerare faptul că într-o drumeție de lungă durata, care implică un efort susținut, lipsa unei hidratări corespunzătoare poate avea efecte mult mai dramatice decât hrană insuficientă.